Esenler: Şerafettin Kalay Ramazan Sohbetleri’nde

İstanbul Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan’a özel yayınlarda her akşam değerli bir hocanın sohbeti canlı olarak izleyenlerle buluşuyor.

İLÇELER 13.05.2020, 19:05
Esenler: Şerafettin Kalay Ramazan Sohbetleri’nde

Esenler Belediyesi’nin Youtube üzerinden yayın yapan kanalı Şehir Ekranı Tv’de Ramazan’a özel programlar devam ediyor. Her akşam iftardan sonra saat 22.00’de birbirinden değerli hocalar sevenleriyle buluşuyor. Bu hafta programa konuk olan Dr. Şerafettin Kalay, Asr-ı Saadet’ten İbn-i Tufeyl’in İslamiyet’le tanışması ve Ümmet-i Muhammed’e olan hizmetleri üzerine sohbet etti.

KURAN-I KERİM’İ İLK KEZ PEYGAMBER EFENDİMİZ’DEN DUYDU

İslam’a büyük hizmetleri olan İbn-i Tufeyl’in, Kuran-ı Kerim’i ilk kez Peygamber Efendimiz (SAV)’den Kâbe ziyareti sırasında duyduğunu aktaran Kalay, “İbn-i Tufeyl Kureyş eşrafı tarafından son derece sevilen ve Mekke’ye her gelişinde ilgiyle karşılanan biriydi. İbn-i Tufeyl son derece güzel konuşur, mısraları inci gibi dizmesini çok iyi bilirdi. Mekke’ye geldiğinde Beytullah’ı tavaf ederdi. Mekke’ye son gidişinde Kureyş eşrafı yine onu ikramlarla karşılamış ve ‘Sen buralara gelmeden içimizden birisi türedi. İnsanlara bu Allah’tan geldi diye öyle şeyler okuyor öyle şeyler söylüyor ki herkes tesirinde kalıyor, çocuklarımız bizi dinlemiyor, köleler itaat etmiyor. Sen bu kişiye karşı dikkatli ol, karşılaşırsan sözlerini dinleme, büyülenme’ diye uyarıyorlar. İbn-i Tufeyl Beytullah’a gittiğinde Peygamber Efendimiz (SAV)’i ibadet ederken görüyor. Kendisine tembih edildiği üzere büyülü sözleri duymamak için kulaklarına pamuk tıkıyor. Tavaf ederken kulaklarındaki pamuğa rağmen okunanları duyuyor ve Peygamber Efendimiz’in okuduğu Kur’an-ı Kerim’i dinlemeye başlıyor. Okunan ayetler ona çok güzel geliyor. Efendimiz’i evine kadar takip ediyor ve evinde İslamiyet’le müjdelenip Müslüman olarak evden çıkıyor. İbn-i Tufeyl daha sonra büyük mücadelelerle kabilesini de Müslümanlığa davet ediyor” şeklinde konuştu.

İBN-İ TUFEYL’İN TÜM MÜSLÜMANLARIN ÜZERİNDEN HAKKI VAR

İbn-i Tufeyl’in Yemame Savaşı şehitlerinden olduğunu ve tüm Müslümanların üzerinden bir hakkı bulunduğunu söyleyen Kalay, “İbn-i Tufeyl’in hepimizin üzerinde bizim bilmediğimiz bir hakkı vardır. Çünkü daha sonra binlerce hadisi ezberleyip sonraki nesillere aktarılmasını sağlayacak Ebu Hüreyre’yi (RA) Peygamber Efendimiz’e ilim öğrenmesi için getiren sahabe İbn-i Tufeyl’dir. Ebu Hüreyre yetim bir delikanlıdır. İbn-i Tufeyl Peygamber Efendimiz (SAV)‘e giderek, ‘Ya Resulullah bu delikanlı sizin yanınızda kalsın ilim öğrensin, olur ki Ümmet-i Muhammed onun ilminden yararlanır’ demiştir. Ümmet-i Muhammed onun tahmin edeceğinden de çok ondan istifade etmiştir. Allah’ın verdiği zihinle, binlerce hadisi zihninde tutan ve sonraki nesillere aktaran ve ittifakla en çok hadis rivayet eden sahabe Ebu Hüreyre’yi (RA) olmuştur” ifadelerini kullandı.

Şehir Ekranı’nda sonraki günlerde Mehmet Yıldız ve Emrullah Hatipoğlu da sohbetleriyle izleyicilerle buluşacak.