banner4

banner17

Bursa Yıldırım’da “atılım” zamanı

657 binlik nüfusuyla ülkemizin en kalabalık ilçelerinin başında gelen Yıldırım’ın Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, 2021 yılında yapacakları atılımlarla ilçenin çehresini değiştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

İLÇELER 10.03.2021, 10:24 10.03.2021, 11:03
Bursa Yıldırım’da “atılım” zamanı

399 kilometrekare yüzölçümü, 69 mahallesi, kendine has ticaret bölgelerinin yanı sıra turizm ve kültür anlamında da oldukça zengin olan Yıldırım’ı, Bursa’nın en kimlikli ilçesi olarak tanımlayan Başkan Oktay Yılmaz, “Bursa deyince akla gelen simgeler; Yeşil Camii ve Türbesidir, Emirsultan’dır, Cumalıkızık’tır, Teleferik’tir, Zeyniler’dir. Bunların hepsi Yıldırım’ın değerleri. Yıldırım’ın üstünde bir toz var, bunun silkelenmesi gerekiyor. Yıldırım’ın kimliğine kavuşması adına projeler gerçekleştiriyoruz” dedi.

Göreve geldiklerinde 2019’u Mali ve Kent Disiplin Yılı, 2020’yi Fen İşleri Yılı, 2021’i de Atılım Yılı ilan ettiklerini ifade eden Başkan Yılmaz, vatandaşlardan aldıkları geri bildirimler çerçevesinde çalışmalarını hazırladıklarını ve kente vizyon katacak projeleri bir bir hayata geçireceklerini belirtti.

“1 MİLYON METREKAREDEN FAZLA YEŞİL ALAN”

Belediyecilikte tek bir alanda yapılacak yatırımların yetersiz olduğunu kaydeden Yılmaz, “Hayatın bütün alanlarına dokunmak gerekiyor. İlk geldiğimiz yıl elbette bir disipline etme gündemimiz vardı. 2019 sonuna doğru gelirken, vatandaşımıza ‘Yıldırım’da önceliğiniz nedir?’ diye sorduk. Onlar da asfalt, kaldırım, yeşil alanlar gibi taleplerde bulundu. Biz de buna istinaden 2020’yi Fen İşleri Yılı ilan ettik. 80 bin ton asfaltı sokaklarımızla buluşturduk, parklarımızı revize ettik, mahalle parkları kazandırdık. 2021’i de Atılım Yılı olarak belirledik. Yıldırım’a 1 milyon metrekareden fazla yeşil alan kazandıracağız. Sosyal yaşam alanlarımızı ve kent parklarını artıracağız” diye konuştu.

“DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR KARAR”

Yıldırım’ın önündeki en büyük sorunun; plansız yapılaşma ve hayata geçirilemeyen imar uygulama planları olduğunu ifade eden Başkan Oktay Yılmaz, yapılan kanuni düzenlemelerle bundan sonra yapılacak imar uygulamalarının bozulmayacağını ve imarla ilgili sıkıntıların biteceğini vurguladı. Yılmaz şunları söyledi: “1986’dan bu yana defalarca bozulan imar planları oldu. Bunların önüne geçmek için kanuni düzenleme şarttı. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, genel müdürlerimize ve bürokratlarımıza bu konuyu güzel bir biçimde anlattık. Burada kanuni bir düzenleme olmadan kalıcı bir imar plan uygulamasının yapılamayacağını izah ettik. Bu kanuni düzenlemelerle bundan sonra yapacağımız imar uygulamaları bozulmayacak. Bizim dönemimizde imarla ilgili sıkıntılar bitecek. Çıkardığımız imar kanunu çok önemli bir konuydu. Bu sadece Yıldırım da değil Türkiye’deki birçok problemi çözdü. Bu devrim niteliğinde bir karardı. Bu yıl geri dönüşümleri gerçekleştirdik, tekrar tapu dağıtımlarına çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl bu bölgede özel sektörün de desteğiyle birlikte dönüşümlerin başlayacağını tahmin ediyoruz.”

“İYİ ÖRNEKLER DÖNÜŞÜMÜ TETİKLER”

Bursa’da kentsel dönüşüm konusunda daha önce olumsuz örnekler olduğunu söyleyen Yılmaz, iyi örneklerin kentsel dönüşümü tetikleyeceğinin altını çizdi. Yılmaz şöyle devam etti: “Olumsuz tecrübeler yerine yeni bir şey ortaya koymak gerekiyordu. Mahalle bazlı ve parsel bazlı yapılan çalışmalar istediğimiz sonuçları vermedi. Daha orta ölçekli işler yapmak lazım. Biz 1-2 sokağı birleştirerek 3 bin, 4 bin, 5 bin metre alanlarda bu dönüşümlerin olabileceğini düşünüyoruz. Biz büyük bir fotoğraf ortaya koyuyoruz ama puzzle’ların birbirinden bağımsız yapılabilecek bir formatın daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz ve imar uygulamalarımızı da bu yönde yaptık. Özel sektör temsilcilerimizin de yaptığı çalışmalar var. Biz bu işin özel sektörle çok daha hızlı olacağını düşünüyoruz.”

“VİŞNE TİCARET BÖLGESİ YÜZ AKIMIZ”

Yıldırım ilçesinin ekonomik potansiyelinden de bahseden Yılmaz, “Bizde OSB yok ama kendine has kültürü olan ticaret bölgelerimiz var. Örneğin Otosansit Bölgesi, küçük esnafımızın otomotiv yan sanayine hizmet eden bir bölge. Bununla beraber dünyadaki en önemli bebe ve çocuk konfeksiyon sektörü de Vişne Ticaret Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor. Türkiye’de üretimin yüzde 80’i bu alanda gerçekleştiriliyor ve dünyada birçok ülkeye buradan ihracat yapılıyor. Burada yaklaşık 60 bine yaklaşık istihdam söz konusu. Vişne Ticaret Bölgesi yüz akımız. Vişne Ticaret Bölgesi’ndeki iş adamlarımızın oluşturduğu BEKSİAD isimli bir dernek var. BEKSİAD ile işbirliği içerisindeyiz, hem sektörün hem bölgenin taleplerini dikkate alıyoruz, birlikte projeler gerçekleştiriyoruz. Bölgenin bilhassa ulaşım ağını güncellemek adına proje yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

“6 BİN BAŞVURUDAN 4 BİN KİŞİ İŞE YERLEŞTİRDİK”

Kurdukları istihdam ofisleriyle işveren ve iş arayanları buluşturduklarını söyleyen Başkan Yılmaz, “Göreve geldiğimizde bir istihdam ofisi oluşturduk. Bunu da İŞKUR’la beraber yaptık, onların çok ciddi desteği oldu. BTSO’yu ve BEKSİAD’ı da işin içine kattık. Geçtiğimiz yıl hizmete başladık ve 6 bininüzerinde başvuru aldık ve 4 bin arkadaşımızı işe yerleştirdik. Sanayicinin nitelikli iş gücüne ihtiyacı var, bizim de genç nüfusumuz iyi. Bu anlamda BEBKA’yla bir proje geliştirdik, atölyeler kurduk. Salgın sürecinden dolayı eğitimler veremiyoruz ancak yakın zamanda başlayacağız. Burada eğitimler vererek bu arkadaşlarımızın iş bulmalarına katkı vereceğiz. Böylece hem sektörün canlı kalmasına destek sağlamış hem de gençlerimize çalışma alanı oluşturmuş olacağız. İş hayatından gelen bir başkan olarak, tecrübelerini belediyeciliğe yansıttığını belirten Yılmaz, “İş dünyasını tanıyor olmak, onlarla yapacağımız işlerde bize önemli avantajlar sağlıyor. İşlerini çözmeye, hızlandırmaya, bilhassa ruhsatla ve diğer denetimlerle ilgili olsun bu noktada tecrübemizi yansıtmaya gayret ediyoruz. Bir de mesai kavramı yok, yani özel sektörde siz istediğiniz kadar esnek çalışabiliyorsunuz aynı tempoyu belediyelerde de kamu kurumlarında da yakalamak gerekiyor. Bu zor fakat bizim süremiz kısıtlı, 5 yıllık süre zarfında bütün hede erinize ulaşmanız gerekiyor. Onun için burada o tempoyu yakalamaya gayret ediyoruz, daha hızlı çözümler üretmeye, empati yapmaya gayret ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar (0)
10°
parçalı az bulutlu
banner5