banner4

banner9

Bağlama ustası Akdeniz Radyo Esenler’de

Radyo Esenler’de moderatörlüğünü Hüseyin Yazan’ın üstlendiği “Türkü Tadında” programının konuğu ünlü bağlama virtüözü Çetin Akdeniz oldu.

İLÇELER 27.02.2021, 10:41 27.02.2021, 10:45
Bağlama ustası Akdeniz Radyo Esenler’de

Radyo Esenler’de Hüseyin Yazan’ın bu haftaki konuğu ünlü bağlama virtüözü Çetin Akdeniz oldu. Programda birbirinden değerli eserleri icra eden Akdeniz, bağlamayla tanışma hikâyesini dinleyicilerle paylaştı. Babasının bağlama atölyesinde üstatlarla tanışma hikâyesini ve TRT’de yaşadığı anıları da anlatan Akdeniz, gençlere de tavsiyelerde bulundu.

ÜSTATLARIN ARASINDA BÜYÜDÜM

Programda babası Ragıp Akdeniz’i anan Çetin Akdeniz, “Babam gençlik yıllarında bağlama çalmak için İstanbul’a göç etmiş. O dönemlerde Orhan Gencebay ve Arif Sağ ile tanışmış. Onların çok iyi bağlama çaldığını görünce kendisi bağlama çalmaktan vazgeçmiş ve bir atölye açmaya karar vermiş. Burada saz ve bağlama yapmaya başlayan babamın ünü çok kısa sürede yayılmış. Bu atölyeye üstatlar gelir, meşk ederdi. Ben bu üstatların arasında büyüdüm. Bağlamayı sevmem ve ona bu kadar bağlanmam bu üstatlar sayesindedir” ifadelerini kullandı.

GENÇLERE BAĞLAMAYI SEVDİRDİM

TRT’deki programda “Pancar Pezik Değil mi?” türküsünü kendi yorumuyla icra ettiğini ve o dönem herkesin dikkatini çektiğini belirten Akdeniz, “TRT’de o dönemde icra edilecek eserler sıkı bir denetimden geçerdi. Türküye kattığım bu yorumla kısa sürede tanınır oldum. Beni gören gençler bağlamayı sevmeye başladı ve çoğu bu enstrümanı çalmak istedi. Bu aslında Türk Halk Müziği için çok iyi bir hizmettir” şeklinde konuştu.

GELENEKSELİN BEKÇİSİYİM

Eserlere kattığı yorumla yurt dışında çok güzel tepkiler aldığını söyleyen Akdeniz, “Gelenekselin bekçisiyim ama bağlamayla neden farklı eserler çalınmasın? Bağlama, kapasitesi oldukça geniş bir enstrümandır. Bunu göstermemiz gerekiyor” diyerek gençlere tavsiyelerde bulundu: “Gençlerimiz bağlamaya kendi yorumunu katmadan önce yöresel tavırlara önem vermelidir. Daha çok farklı çalışmalar yapmalıdır.”

Yorumlar (0)
24°
açık
banner5
banner10