banner4

banner9

Bursa Büyükşehir, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılını kutladı

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılı, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. İstiklal Marşı’nın yazılış serüvenini anlatan UNESCO Meydanı’ndaki gösteri beğeniyle izlendi.

GÜNDEM 13.03.2021, 16:42
Bursa Büyükşehir, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılını kutladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 2021 yılının Mehmet Akif ve İstiklal Marşı yılı ilan edilmesi nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi de İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılını birbirinden farklı etkinliklerle kutluyor. Tayyare Kültür Merkezi’nde Valilik tarafından düzenlenen törenin ardından ilk olarak Sami Güner Sergi Salonu’nda ‘İstiklal Marşı Sergisi’ ziyarete açıldı. Gazeteci Murat Kuter’in katkılarıyla hazırlanan serginin açılış törenine Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Süleyman Çelik, Bursa Milletvekilleri Atilla Ödünç ve Ahmet Kılıç ile çok sayıda davetli katıldı.

Serginin ardından ikinci tören ise UNESCO Meydanı’nda düzenlendi. İstiklal Marşı’nın yazılış serüveninin anlatıldığı tiyatral gösteride, etkinliğin bir parçası olarak üç canlı heykelin de açılışı yapıldı. Mehmet Akif Ersoy rolünü sergileyen Samsun Sanat Tiyatrosu Yönetmeni Yaşar Gündem tarafından yazılan oyunda canlı heykel performans sanatçıları Volkan Semiz, Orhan Yıldırım, Esra Akkuzu ve Yeliz Buhanoğlu, Türk askeri, Efe ve top mermisi taşıyan kadın rollerini canlandırdılar. Gösteriyi protokol üyelerinin yanı sıra vatandaşlar da beğeniyle izledi.

MEHMET AKİF ERSOY KÜLTÜR MERKEZİ

Günün son etkinliği ise Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Bıçak Müzesi’nde yapıldı. Mehmet Akif Ersoy’un Bursa’nın işgali üzerine yazdığı Bülbül şiirinin okunmasıyla başlayan törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, Mehmet Akif Ersoy’un milleti için hem kalemiyle hem kelamıyla gayret eden, millî mücadele esnasında dur durak bilmeyen bir mücadele adamı ve mütefekkir olduğunu hatırlattı. Mehmet Âkif Ersoy ve Bursa denilince akla hemen “Bülbül” şiirinin geldiğinin ifade eden Çelik, “Bursa’nın işgal yıllarının ıstırabını bütün benliğiyle hissedip, gözyaşları ile kaleme aldığı “Bülbül” şiiri hepimizi derinden sarsmaktadır. Derviş gönüllü ve mütevazı olmasına rağmen, mücadeleli hayatı filmlere, dizilere, tiyatrolara, kitaplara sığmayacak kadar destansıdır. Bu sergi vesilesiyle millî şairimize ve bütün şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Son olarak, bilindiği gibi burada Büyükşehir Belediyemizin bıçak müzesi vardı. Bıçak Müzesini daha kapsamlı bir şekilde Kent Müzesine entegre ettik. Burayı da Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi olarak hizmet verecek şekilde yeniden düzenledik. Bursalıların, bugünden itibaren bu merkezimizden yoğun bir şekilde istifade edeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki açık sergi alanında da İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Sergisi, vatandaşların izlenimine sunuldu.

Yorumlar (0)
22°
hafif yağmur
banner5
banner10