BUİKAD’ın konuğu Başkan Aktaş oldu

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BUİKAD İş'te Gündem toplantılarının bu hafta ki konuğu oldu.

BÜYÜKŞEHİRLER 30.04.2020, 23:39
BUİKAD’ın konuğu Başkan Aktaş oldu

BUİKAD Başkanı Av. Oya Eroğlu moderatörlüğünde instagramdan canlı yayınlanan programda Dernek üyeleri ve takipçilerle buluşan Başkan Alinur Aktaş, “Covid-19'un Bursa üzerindeki etkisi ve yürütülen çalışmalar” hakkında önemli bilgiler verdi.

Süreçte ciddi bir mesafe alındığını ve pik noktasından aşağı doğru inilmeye başlandığını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ramazan sonunda çifte bayram yapacaklarına inandıklarını dile getirdi. Büyükşehir olarak salgınlarla mücadele konusunda çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Alinur Aktaş; “İlk önce şunu vurgulamak istiyorum ki; biz yaptığımız projelerin hiçbirini kendi kafamızdan uydurmuyoruz. Bakanlıklarımızdan aldığımız talimatlar ve uygulamalar neticesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tüm uygulamalarımız kanunun bize vermiş olduğu veya bakanlıklarımızın tanımış olduğu yetkilere dayanıyor. Bu hakkı devlet veriyor. Bizlerinde bunları uygulama sorumluluğumuz var. Süreç 13 Mart gibi başladı. Bunun piyasaya olumlu veya olumsuz yansımaları oldu. Beraberinde adım adım kararlar geldi. Bu kurallar çerçevesinde hayatı normalleştirmek için neler yapılması gerekiyorsa Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bunları yapmaya çalışıyoruz. Hayat devam ediyor. Bizler de projelerimizi uygulamaya devam ediyoruz” diye konuştu.

BURULAŞ GEÇEN AY 37 MİLYON ZARAR ETTİ

19 Mart’tan itibaren belediyeye ait olan işyerlerinden kira almadıklarını hatırlatan Alinur Aktaş; “Bu işyerlerinin kapalı veya açık olmasına da bakmıyoruz. Biz 19 Mart günü bu konuyu Türkiye’de ilk olarak gündeme getiren ve kira almayacağını açıklayan ilk belediyeyiz. Birileri ertelemekten bahsetti. Hala onu söylüyor. Biz doğrudan 19 Mart’ta kiracılarımızdan kira almayacağımızı açıkladık. Su konusunda da aynı şekilde hareket ediyoruz. Sayaç okumaları yapmıyoruz. Mayıs ayında da kimsenin evine gitmemeye ve yine ortalama alınarak fatura yazılmasına karar verdik. Bu çalışmaları bu netliklerde yapan ve uygulamaya koyan kimse olmadı. Küçük esnaf bu süreçten olumsuz etkilendi. Her gün 130 bin aileye erzak desteği sağlıyoruz. Bu rakam artabilir. Bunu almayana 200 TL bedelli Kart16 takdim ediyoruz. Şuanda 1500 kişilik ekibimiz sahada çalışmalarını yürütüyor. Dezenfeksiyon çalışmalarımızı da aynı şekilde aralıksız yürütüyoruz. Birkaç güne kadar eczane çalışanlarını da sağlık çalışanı olarak sayacağız ve onlara da ücretsiz dolaşım hakkı vereceğiz” dedi. Covid-19 tedbirleri kapsamında ulaşımda yüzde 90’lara varan bir seyahat azalması olduğuna dikkati çeken Aktaş, Burulaş’ın sadece geçen ay 37 milyon TL zarar ettiğinin altını çizdi. Aktaş; “Bu ay çok daha fazla olacak. Çünkü Mart ayının ilk 13 gününde normal bir süreç vardı. Biz günde özel halk otobüsleri ve metro ile 1 milyon insan taşıyoruz. Şuan bu rakam 100 binlere düştü. Ancak tek derdimiz şehrimizin ve insanımızın hayatının kolaylaştırılmasıdır. “ diyerek sözlerine devam etti.

YENİ DÖNEME İYİ HAZIRLANMAMIZ GEREKİYOR

Sürecin iyiye doğru gittiğinin altını çizen Aktaş; “Allah’a hamd olsun rakamlar itibariyle de karşımıza çıkan sonuç çok iyi. Bursa, Türkiye ortalamasının altında seyrediyor. Ancak bu hassasiyetimizi muhafaza etmemiz gerekiyor. Özellikle maska kullanımı konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Başkalarına zarar vermemeliyiz. Bursa ve ülke olarak süreci çok iyi geçiyoruz. Firmalarımız da üretimlere başlıyor. Bunun arkası da gelecek. İtalya ve İspanya gibi iki önemli turizm ülkesinin çok ama çok etkilendiği bu ortamda Türkiye için müthiş fırsatlar oluşabilir. Karşılıklı dayanışma ve imkanlar ile süreci güzel atlatıyoruz. Süreç sonrası için sıkı bir hazırlık yapmak ve yeni döneme iyi bir giriş yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, programın son kısmında BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Oya Eroğlu ve yönetim kurulu üyelerinden gelen soruları cevapladı.